Tradycje przetwórstwa owocowo-warzywnego sięgają ponad 100 lat. W rejonie tym od kilkudziesięciu lat prowadzona jest uprawa jabłek, grusz, wiśni, porzeczek i innych owoców, stanowiących surowiec do produkcji zagęszczonych soków owocowych. Sokpol-Koncentraty Sp. z o.o. z siedzibą w Zagłobie powstała w maju 2005 roku. Zakład zlokalizowany jest na lubelskim „Powiślu”, w malowniczo położonej miejscowości Zagłoba, 15 km od Kazimierza Dolnego, w jednej z większych baz surowcowych w Polsce. 

Innowacyjność

Sokpol-Koncentraty Sp. z o.o. jest nowoczesnym, dobrze zorganizowanym i wyposażonym przedsiębiorstwem produkcyjnym, posiadającym pełną infrastrukturę techniczną w postaci nowoczesnych hal produkcyjnych, magazynów, kotłowni, oczyszczalni ścieków i innych instalacji niezbędnych do prowadzenia działalności, związanej z przetwórstwem owoców i warzyw.

Zakład posiada wysoko rozwinięte zaplecze technologiczne, składające się z najnowszych linii produkcyjnych oraz maszyn i urządzeń technologicznych. Firma stale inwestuje w pozyskiwanie i wdrażanie nowych technologii, dzięki czemu jakość oferowanych wyrobów odpowiada światowym standardom.

Wydajność 

W ciągu roku Sokpol - Koncentraty przetwarza 100 tyś. ton zakupionych owoców, głównie jabłek. Zdolności produkcyjne Firmy to rocznie około 10 tyś ton koncentratów, 8 tyś. ton przecierów, 12 tyś. ton soków NFC oraz 60 milionów musów. Koncentraty, aromaty, przeciery owocowe i warzywne, produkowane w zakładzie są sprzedawane głównie do odbiorców w Polsce, Niemczech, Austrii, Anglii, Rosji, Czech, Holandii, Estonii, Szwajcarii, Norwegii, Słowacji, Szwecji oraz wielu innych krajów świata.